Utenos Krašuonos progimnazija įgyvendina tarptautinį ERASMUS+ strateginių partnerysčių projektą „Ready, Steady, Go to 2020“, kurio tikslas - supažindinti mokinius su olimpinėmis vertybėmis ir paskatinti jomis vadovautis kasdieniame gyvenime.
2019 m. lapkričio 17-22 d. progimnazijos delegacija viešėjo Graikijoje – olimpinių žaidynių lopšyje. Drauge su Lenkijos, Ispanijos, Italijos, Prancūzijos ir Graikijos delegacijomis buvome šiltai sutikti Chalandri mokykloje. Mokiniai dalyvavo pamokose, o pedagogai turėjo galimybę susipažinti su Graikijos ugdymo sistema. Iškilmingoje atidarymo ceremonijoje stebėjome senovės Graikijos olimpinių žaidynių fragmentus, buvome maloniai nustebinti mokinių šokamais projekto partnerių šalių tautiniais šokiais.

graikija (1)
graikija (10)
graikija (11)
graikija (12)
graikija (13)
graikija (15)
graikija (16)
graikija (17)
graikija (18)
graikija (19)
graikija (2)
graikija (20)
graikija (21)
graikija (22)
graikija (23)
graikija (24)
graikija (3)
graikija (4)
graikija (5)
graikija (6)
graikija (7)
graikija (8)
graikija (9)
01/23 
start stop bwd fwd

Antroji diena buvo skirta Atėnams – vienam iš seniausių pasaulio miestų. Pirmiausia vykome į Panathinaiko stadioną, kuriame 1896 m. buvo surengtos pirmosios moderniosios olimpinės žaidynės, aplankėme muziejų, išbandėme bėgimo takelius, ,,pasimatavome“ kilmingų valdovų marmurinius krėslus. Toliau keliavome į žymiausią antikos paminklą – Akropolį. Susipažinę su istorija naujajame Akropolio muziejuje, patraukėme link Partenono (buvusi deivės Atėnės šventykla) – amžių eigoje stipriai nuniokota, išgrobstyta bei iki šiol restauruojama. Kiti, ne mažiau reikšmingi objektai mūsų kelyje, buvo Propilėjus – didžiausi vartai į Akropolį, Erachtionas – šventykla, kur kadaise buvo garbinami graikų dievai Atėnė ir Poseidonas, ir Atėnės Nikės šventykla – pastatyta kaip padėka deivėms už Atėnų miesto pergalę mūšyje prieš persus. Pilni įspūdžių grįžome į Chalandri plaukimo centrą ir stebėjome vandensvydžio treniruotę.
Ne mažiau įspūdinga buvo trečioji diena – lankymasis Olimpijoje, istoriniame mieste (įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą), kuriame 776 m. prieš Kristų buvo surengtos pirmosios sporto žaidynės. Tuo metu stadionų ilgis būdavo 180-190 m, tokį ir pabandė įveikti jaunieji projekto dalyviai, kurie, išaiškinus bėgimo nugalėtojus, buvo apdovanoti alyvmedžių vainikais. Įdomu buvo pamatyti vietą, kurioje šiuo metu uždegami kiekvienų olimpinių žaidynių deglai, pradedantys savo kelionę į olimpinių žaidynių organizavimo vietą.
Ketvirtoji diena – skirta susipažinti su šiuolaikinėmis sporto bazėmis. Apsilankėme Atėnų olimpiniame sporto komplekse, kuriame 2004 m. vyko vasaros olimpinės žaidynės: 71 030 talpinančiame „Spiros Louis“ stadione (lengvoji atletika ir futbolas), Atėnų „Panathinaikos“ – Graikijos krepšinio arenoje (18500 vietų), plaukimo baseine. Apžiūrėjus tokius sporto objektus pasijutome įkvėpti olimpiniams pasiekimams ir nuvykę į kiek mažesnę sporto bazę įsitraukėme į aktyvias sportines veiklas. Jose nebuvo varžomasi dėl medalių, tačiau judėjimo džiaugsmą tikrai patyrėme. Tos pačios dienos vakarą mūsų laukė dar vienas gražus sumanymas – graikų kalba mokinių vaidinama olimpinių žaidynių istorija. Salėje netilpo visi norintys pasižiūrėti vaidinimo, todėl teko pasispausti, o po to visi draugiškai pasivaišinome tradiciškais patiekalais.
Penktoji – išvykimo diena buvo suvilgyta ašaromis. Norime nuoširdžiai padėkoti projekto koordinatorei progimnazijos anglų kalbos mokytojai Gritai Morkienei už galimybę susipažinti su kitų Europos šalių kultūriniu gyvenimu, už mokinių gebėjimo bendrauti ir bendradarbiauti ugdymą.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Laima Telksnienė

 


„Versmės" skyrius

TŪM II

Universalus mokymo(si) dizainas

Keturios gamtos stichijos

Paieška

Pamokų laikas

pamoku laikas pradines

Mokinių atostogos